Kultura zvyšuje kvalitu našeho života a také zlepšuje vnitřní rozpoložení jednotlivců i komunit, předává společenské dědictví a nabízí příležitosti k vytváření společenských vazeb. Je velmi důležité vytvářet kvalitní kulturní život ve městě, protože právě ten je přímo úměrný spokojenosti obyvatel. Naše město dlouhodobě čeká na tvrdý restart a příchod nové éry kultury, která bude naplňovat kulturní potřeby všech obyvatel města v celé věkové škále.

Městské kulturní středisko

Změna ve vedení MKS je naprostou prioritou. Dlouhodobě požadujeme reorganizaci Městského kulturního střediska tak, aby možnosti kulturního vyžití odpovídali současné době. Neměnné vedení MKS dlouhodobě prokazuje, že není schopné naplnit kulturní potřeby všech obyvatel Havířova. Jednostranná zaměřenost programu má mimo jiné nezpochybnitelný vliv na odliv mladých lidí z našeho města. Decentralizace MKS by vnesla nezávislost do jednotlivých oblastí kultury, jako jsou kina, kulturní domy, galerie, městské akce a jiné. Transparentním výběrovým řízením na vedoucí pozice jednotlivých oblastí bychom umožnili vykonávat danou práci lidem s kulturním přehledem a kreativitou, která je pro tuto oblast stěžejní.

Podpora kultury

Živá kultura je důležitým prvkem kvality života ve městě, proto ji bereme jako trvalou a neopominutelnou součást veřejné podpory. Dotace určené pro kulturu musí být rozdělovány transparentně a podle daných, spravedlivě nastavených parametrů tak, aby měl každý subjekt, který po městě žádá podporu na svůj projekt, stejné šance jako kterýkoliv jiný. Požadujeme kulturní komisi složenou z odborníků s důsledným definováním střetu zájmů. Preferujeme podporu místních spolků a regionálních aktivit, ale neopomíjíme ani profesionální umění. Důležitou součástí je rovněž nepřímá podpora kulturních aktivit, například formou slevy na nájmu potřebných prostor, levnějším výlepem plakátů na propagačních plochách nebo nabídky prostorů ke zkoušení, ateliérů nebo sálů.

Havířovské slavnosti

Trápí nás dramaturgie a umístění Havířovských slavností. Rozhodně je nechceme rušit, ale rádi bychom z nich udělali celoměstskou akci s pestrou nabídkou kulturního programu pro každého. Je velká škoda, že MKS plně nevyužívá potenciál našeho města a k pořádání největší akce v roce využívá omezený prostor. Dle našich představ by mohlo ožít celé město, a to formou divadel v parcích, různých performance a nových cirkusů na náměstí a kolem něj. Předpotopní ohňostroje, které znečišťují životní prostředí, plaší domácí i divoká zvířata a jsou neeticky vyráběny můžeme nahradit mnohem zajímavější podívanou, například video mappingem nebo laser show.

Letní kino

V Havířově, jako jedni z mála, máme letní kino, ale rozhodně se není čím chlubit. Toalety v katastrofálním stavu volají dlouhodobě po okamžité rekonstrukci. Není naplněn potenciál celého prostoru, program nepřitáhne mnoho diváků a letní kino se tak stává smutným místem, o které není velký zájem. Chceme změnu programu a zařazení například tematických týdnů, které mohou zpestřit celkový program. Celý prostor je možno nabídnout i k jiným kulturním akcím.

Piráti Havířov: Smlouva s ČEZ ESCO je nevýhodná, některé části protiprávní, utajování podivné

Havířov, 26. ledna 2022 – Plány vedení města Havířova vytvořit společně s ČEZ ESCO novou teplárenskou společnost ENVEZ dál vzbuzují kontroverze. Pirát Martin Rédr se na lednovém zastupitelstvu dotazoval, zda akcionářská smlouva není v rozporu se zákonem, když zavazuje město zajistit změny v územním plánu ve prospěch společnosti ENVEZ nebo zakazuje vyvíjet aktivity směrem k jiným možnostem výroby a distribuce tepla. Zajímalo ho také, proč jsou zásadní pasáže začerněny a veřejnost se tak nemá šanci dozvědět, k čemu přesně se město zavazuje. Odpověď ale nedostal, nikdo nereagoval a primátor jednání ukončil.